Nyheter
Skärmtid för små barn
Små barn utvecklas och lär sig bäst genom att vara tillsammans med andra. Barnen påverkas av hur du och andra som står barnet nära uppmuntrar, bekräftar och talar med det. Det är också viktigt för små barns motoriska utveckling att de får röra på sig och utforska sin omgivning. Skärmar ger inte alls lika stor stimulans och gör barnet passivt.
Skärmar kan också försämra barnets sömn och den är viktigt för deras utveckling. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barn som är yngre än två år helst inte ska använda skärmar alls.
Max en timme skärmtid i åldern 2-5 år
När barnet blir lite äldre och börjar använda skärm är det bra att sätta tydliga ramar för skärmanvändning. För barn som är 2-5 år är max en timme skärmtid per dag en bra tumregel enligt Folkhälsomyndigheten. Som förälder kan du styra vilket innehåll barnet tar del av. Välj åldersanpassade appar och program som inte innehåller reklam eller olämpligt innehåll.
Låt inte skärmen ta tid från annat som är viktigt i barnets liv. I den här åldern behöver barn leka, utveckla sitt språk och öva på att samspela med andra. Nu lägger ni grunden för goda vanor med balans mellan sömn, lek och lärande. Ta gärna till vana att lägga undan alla skärmar när ni äter eller umgås.
Ditt beteende påverkar barnet
Som förälder är det bra att tänka på hur du själv använder skärmar. Om du sitter med en skärm är det lätt att bli mindre uppmärksam på barnet. Och barn vill göra som vuxna gör.
Konsten att vara förälder
Som föräldrar är du en viktig person för ditt barns utveckling och hälsa. Barn i alla åldrar behöver vuxna som kan ge trygghet och känslomässig närhet. Förutom kroppskontakt kan du också finnas där genom att prata, ha ögonkontakt, lyssna och vara intresserad.
Det är inte alltid så lätt
Att vara småbarnsförälder innebär mycket glädje men också många utmaningar. Ibland kan det bli problem i kontakten med barnet. Vi påverkas av så mycket i vår omvärld och det kan vara svårt att alltid finnas där på det sätt som barnet behöver.
Om det blir svårt är det viktigt att våga be om hjälp eller avlastning. Du kan alltid prata med din bvc-sjuksköterska när du upplever att någonting är svårt. Ibland kan det räcka med att få bekräftat att det man som förälder gör är rätt. I de fall du behöver hjälp har vi stor erfarenhet av barn och kan stödja dig i föräldraskapet. Om det skulle behövas kan vi även hjälpa dig och barnet vidare i vården